::Retrocomputers főoldal
Mi az Amiga?

Amiga Fashion Ltd.

Több embernek is nekiszegeztem ezt a kérdést. És ha hiszed ha nem mindíg hallok valami újat. Szóval amilyen megosztott az Amigás piac, ugyanolyan megosztottak az emberek a platformról! Úgyhogy úgy döntöttem, hogy itt az ideje tisztázni ezt a kérdést.

Nem akarom senki véleményt se lehúzni, se előtérbe helyezni a másikkal szemben. A válasz véleményem szerint pofon egyszerű. Csak "jól kell kérdezni". Tehát a kérdés inkább az, hogy mi volt eredetileg az Amiga?

Ez éppen olyan dolog, mint a 20. házassági évfordulón visszaemlékezni a mézes hetekre. Már túl vagytok sokmindenen. Nem a randikon gondolkodtok, hanem a jelenlegi kihívásokról. El is felejtettük, hogy hogyan indult el az egész, csak éljük a mindennapokat. Ebből szeretnélek most kizökkenteni.

Emlékszem mikor előszőr láttam az Amiga 500-ast működés közben egy haveromnál. Még nem is tudtam, miféle gép az, csak lestem döbbenten. Majd a kezembe nyomott egy játék lemezt, hogy cseréljem már ki, de azt se tudtam, hogy nyúljak hozzá.

Aztán jött az ezerkettes. Annak ellenére, hogy befontam a hajam, mire egy jpg képet megjelenített, de vinyóról ment az Óperenciás rendszer. '92-ben szédületes élmény volt, na meg a játékok... Meg voltunk róla győződve, hogy nem létezik ettől jobb grafika.

Aztán eltelt sok év, amit nem kell ecsetelnem és muszály volt PC-re váltani. Egy új élménnyel gazdagodtam (ezt irónikusan értem...), amit ebben a mondatban összegeztem gyakorta: "Nem lehetne másik Oprendszert telepíteni?" Na ez az a kérdés, ami sose fordult meg a fejembe se Commodore 64-nél se Amigán. Ha vettem egy Amigát, akkor az a hozzá adott oprendszerrel alkotta a "számítógépet". És elégedett voltam.

Ezek szerint az Amiga egy Operációs rendszer?

Hát nem. Ha most azt mondanám, hogy kapsz karácsonyra egy Amiga OS4-et, vagy egy Morph OS-t, fel lennél villanyozva? Kétlem. (Persze jól mutat a doboza a szekrény tetején a kólás dobozok között...) De ennyi erővel azt is mondhatnám, hogy itt egy Linux Amigás skinnel, dobd fel a PC-dre. Ez borzalmasan hangzik, nem?

Tehát mi az Amiga? A számítógép és a hozzá tartozó Amiga OS együtt.

 
SEO by Artio

Bejelentkezés


Webshop Modul


Összes termék


Haladó keresés
Kosár tartalma:
Az Ön kosara pillanatnyilag üres.

amiga 1200 amiga 3000 amiga 4000 amiga 500 amiga inc amiga ppc amigaos4.1 sdk atari bejelentették az új high-end amigát commodore 64 commodore 65 commodore 65. amiga fejlesztés. retro computers. cybernet pc a retro gépek mintájára. retrocomputers. commodore eladó commodore amiga virtuális floppy drive elbox rendelés fehernemuszalon pont hu webáruházak ajándék küldő futár szolgálata honlap készítés jupiter lander amigára. eredeti commodore 64 átírás készülőben a natami60. amiga fejlesztés. retro computers. laptop mmc replay commodre 64-re retrocomputers. commodore notebook. apple machintosh online marketing online számítógép webshop. acube system eladó sam440 pac-man pc számítógép konfigurációk összeállítása reklám retrocomputers pont hu seo twitter commodore vic-20-on. történelem commodore vic-20 web design web oldal készítés web optimizálás webáruházak ajándék küldő futár szolgálat új hardware az amiga inc-től!
frontpage hit counter